Lejárt a HDD-k ideje?

Lejárt a HDD-k ideje?

Jogosan tehetjük fel a kérdést manapság, de először beszéljünk arról mi is az a HDD. A HDD magyarul Merevlemez a számítógép háttértára, avagy az azon található adatok tárolásáért felelős, ezt a feladatot már hosszú évek, évtizedek óta a HDD-k látják el, azonban a HDD-knek van néhány alapvető hibája amiket egy pár évvel ezelőtt megjelent háttértároló eszköz kiküszöbölhet, ez az SSD magyarul tartós állapotú meghajtó.

Mik is ezek a hibák és miért megoldás az SSD?

A HDD tartalmaz mozgó alkatrészt, hogy ez miért is baj? A válasz egyszerű, a mozgó alkatrészek hiba források és ezek a hibák óhatatlanul bekövetkeznek előbb-utóbb, valamint ezzel a HDD sokkal érzékenyebb az ütődésekre mint a modernebb társa, ez a jelenség egy asztali számítógépnél még annyira nem fontos. Azonban manapság egyre elterjedtebbek a laptopok, amiknek alapvető funkciója a mozgathatósága, hiszen azért vásárol az ember laptopot, hogy magával vihesse és mindig kéznél legyen, azonban pontosan emiatt óhatatlan, hogy egyszer-kétszer oda ne koppintsa az asztalhoz miközben leteszi vagy akár hozzá ne ütődjön valamihez szállítás közben.
Ilyenkor a legrosszabb esetben egy HDD használhatatlanná válhat, de még egy kisebb hiba esetén is lehetséges, hogy fontos adatok, vagy akár egy számunkra kedves kép veszik oda. Ezzel szemben egy SSD jóval strapabíróbb mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészt.

A második fontos szempont a sebesség. Még pontosabban az a sebesség amivel az adatainkhoz férünk hozzá. A lassabb SSD-k is legalább HÁROMSZOR olyan gyorsak mint egy HDD, de ez a különbség akár TÍZSZERES is lehet.

Miért nem használ még mindenki SSD-t?

A válasz egyszerű, kezdetben az SSD-k nagyon kicsi tároló kapacitásúak voltak és a kezdetleges gyártási módszerek miatt az áruk is az egekben volt. Azonban ez mára megváltozott és elérhető áron kapunk reális tároló kapacitást, így manapság már megéri váltani. Aki pedig azért viszakozna mert nem akarja kidobni a még teljesen jól működő merevlemezét annak is van megoldás.
Ha laptopról beszélünk akkor a kivett merevlemezt beletehetjük egy külső tokba, így egy hordozható USB-s adattárolót kapunk, asztali számítógép esetében pedig még egyszerűbb a megoldás hiszen ott bőven elfér egymás mellett több Háttér tároló. Ilyenkor a fontosabb adatokat és az operációs rendszert érdemes az SSD-n tartani, hogy gyorsan működjön a számítógép és biztonságban tudhassuk az adatainkat.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed és szeretnél váltani, keress minket bátran!

Tags: